Dengeli Beslenme Nedir ?
Dengeli beslenme, bireylerin gün içinde tüketmeleri gereken tüm besin gruplarından vücutlarının ihtiyacı kadarını tüketmelerini kapsar. Dengeli beslenme eylemini gerçekleştirebilen bireyler sağlıklı ve dinç olurlar. Dengeli beslenme eylemini düzenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ile bu durum zamanla alışkanlığa dönüştürülebilir. Bu eylemi alışkanlığa dönüştürebilen bireyler sağlıklı olacaklar ve kendilerini her türlü hastalığa karşı korumaya alacaklardır. Dengeli beslenme ve sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmiş kişiler zamanla işlenmiş gıdalar, paketli gıdalar gibi zararlı olan besinlerin tümünden uzak durmaya da başlarlar. Peki, Dengeli beslenme için diyetin önemi nedir? Sağlıklı beslenme önerileri nelerdir? Dengesiz beslenmenin riskleri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda sizler için vereceğiz. Siz de dengeli beslenme konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.
Dengeli Beslenme İçin Diyetin Önemi
Vücudun büyümesi, yenilenmesi, gelişmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögeleri vardır. Diyet adı altında beslenme önerilerine dikkat ederek siz de dengeli beslenme alışkanlığı edinebilirsiniz. Sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenme son derece önemlidir. Çeşitli diyetler yardımı ile sağlıklı beslenme hayatına sahip olabilirsiniz.
Sağlıklı Beslenme Önerileri
Vücut için gerekli bir besin öğesi ya da öğelerinin vücuda alınmaması ya da alınması gerekenden daha az düzeyde alınması sonucu dengesiz beslenme ortaya çıkar. Bu noktada dengeli beslenmek ve vücudun ihtiyacı olan besinleri almak çok önemlidir. Sağlıklı beslenme önerileri olarak sizlere şunları sıralayabiliriz;
Vücudun ihtiyacı olan meyve sebze tüketimine önem verin.
Öğün atlamayın. Dengeli beslenmek için önemli bir diğer adım ise öğün atlamamaktır. Öğününüzü atlamadan farklı vitamine sahip gıdalar alarak gününüzü tamamlayın.
Yağ tüketimini azaltın. Yağ tüketeceğiniz ve kullanacağınız zaman ise organik olan yağları kullanmaya özen gösterin.
Kuru baklagil ve lifli besinleri tercih ederek sofralarınızda bu besinleri bulundurun.
Bol bol su içmeye özen gösterin.
Alkol ya da sigara gibi kötü alışkanlıklara sahipseniz bu alışkanlıkları azaltın ve zaman içinde bırakmaya özen gösterin.
Dengesiz Beslenmenin Riskleri
Dengeli beslenme yerine dengesiz beslenme düzenine sahip olan bireyler zaman içinde kilo almaya başlarlar. Aldıkları kilo sebebiyle hareket kabiliyetleri azalan, kendilerini daha yorgun hisseden kişilere dönüşürler. Dengesiz beslenmeye sahip bireyler aldıkları kilolar sebebi ile kendilerini psikolojik açıdan da rahatsız hissetmeye başlarlar. Dolayısıyla yaşamlarından memnun olmazlar. Dengesiz beslenmenin birçok riski mevcuttur. Dengeli beslenme rutinine sahip olmayan bireylerin bağışıklık sistemi zayıflar ve zaman içerisinde çeşitli hastalıklarla baş etmek zorunda kalırlar. Bağışıklık sisteminin zayıf olması sebebiyle hastalıkların tedavi süreci uzar ve hastalıklar ağır geçirilir. Dengeli ve sağlıklı beslenme rutinine sahip olmayan bireylerin büyüme, gelişmesinde yavaşlama ve vücudun çalışmasında çeşitli aksaklıklar görülmektedir.
Dengesiz beslenmenin riskleri içerisinde zihinsel gerilik de görmek mümkündür. Tüm bunlara ek olarak dengeli beslenmeye sahip olmayan kişilerin ciltleri de sağlıksız bir görünümde olur. Sağlıklı beslenme rutinine sahip olmayan kişiler pürüzlü bir cilt yapısına ve güçsüz saçlara sahip olurlar.
Yazımızda Roksi ekibi olarak “Dengeli beslenme nedir?” başlığı altında dengeli beslenme konusunu ele aldık. Dengeli beslenme önerileri vererek sağlıklı yaşam önerileri sunduk. Bununla birlikte dengesiz beslenmenin risklerinden söz ederek sizler için dengeli beslenmenin önemini vurguladık. Siz de tüm bu önerilerimizi değerlendirerek sağlıklı bir yaşam sürmek ve ideal kilonuza ulaşmak için Roksi sitesini ziyaret edebilirsiniz. Roksi sitesinde sizler için özel olarak tanımlanan diyet listelerine ulaşabilirsiniz. Sağlıklı beslenmek için Roksi ile tanışın ve vücudunuzun günlük kullanması gereken kalori miktarını hesaplama imkânı bulun. Hesaplamalar sonucunda sizlere uygun paketi belirleyebilir ve sağlıklı beslenme adımları atabilirsiniz.