Dengeli Protein Tüketimi Neden Önemlidir?


Dengeli Protein Tüketimi Neden Önemlidir?

Protein vücudumuzun temel yapı taşlarından biridir. Protein ağırlıklı diyetlerin insanlar tarafından çok tercih edilmeye başlanması ile birlikte proteinin önemi gündeme gelmeye başlamıştır. Bize bu haftaki blog yazımızda sizinle protein tüketiminin önemini ve protein tüketimine dair detayları paylaşmak istiyoruz. 

Diyette Protein Tüketiminin Önemi 

Tek besinle beslenmeye yönelik diyet programları kalıcı çözümler değildir. Bu yüzden her besinin diyette ayrı ayrı önemi vardır. Sağlıklı bir diyetten bahsettiğimizde ise proteinlerin adını anmamak olmaz. Protein hem kilo vermeyi sağlar hem de hem de kas oluşumunu etkileyen bir besindir. Dolayısıyla diyette protein tüketimi ya da protein diyeti yapmak sağlıklı bir diyet biçimidir. 

Ne Kadar Protein Tüketilmelidir?

Proteine dair yanlış inanışlardan biri proteinin karbonhidrat gibi depolandığıdır. Fazla protein tüketimi proteinlerin vücut tarafından yağa dönüştürülerek yağ olarak depolanması anlamına gelir. Günlük alınması gereken protein miktarını gün içinde tüketilen öğün sayısı belirler. Bu doğrultuda dengeli bir dağılım göstermelidir. Bu da her öğünde protein tüketilmesi gerektiği anlamına gelir. Sağlıklı bireyler için yüzeysel bir tabirle tüketilmesi gereken protein kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanmaktadır. Ayrıca günlük protein tüketimi kişinin yaşam tarzına ve kilosuna da bağlıdır. Sporcuların günlük alması gereken protein miktarı daha fazlayken kişinin hastalıkları varsa protein miktarı düşürülür. 

Proteine Dair Bilmeniz Gerekenler

Protein tüketim miktarına değinmişken proteinle ilgili bilmeniz gerekenleri de anlatmak istiyoruz. Yazımızın bu kısmında protein konusunda bilmeniz gereken bilgiler yer almaktadır. 

1. Cinsiyet Protein İhtiyacını Belirlemez

Cinsiyetin protein tüketimini belirlediği yanlış bir inanıştır. Kadınların hamilelik dönemi gibi zamanları protein ihtiyacını belirlese de tek başına cinsiyet protein miktarını belirlemek için yeterli bir faktör değildir. Erkeklerde ise kas oluşumu daha fazla olduğu için protein ihtiyaçları daha fazladır. Fakat burada yine cinsiyet tek başına belirleyici olamaz. Kişinin spor faaliyetlerine dikkat etmek gerekir.

2. Protein Diyeti Uzun Süre Yapılmaz

Protein diyetleri uzun süre uygulanmaz. Kontrol altında ve belirli sürede yapılır. Fazla protein alımı bazı rahatsızlıklara neden olabileceği için sağlıklı beslenmeye odaklanmak ve ihtiyaç duyulduğunda protein diyeti yapmak önemlidir. 

Sağlıklı Protein Beslenmesi İçin Tüyolar

Sağlıklı protein beslenmesi için önerebileceğimiz şeyler şunlardır;

  • Protein kaynakları karbonhidrat ve yağlarla beraber tüketilmelidir. 
  • Et, tavuk , balık ve süt ürünlerini az yağlı tercih etmelisiniz. 
  • Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. 

Sağlıklı Protein Kaynakları Nelerdir?

Sağlıklı protein kaynaklarını şu şekilde maddeler halinde sıralamamız mümkün;

  • Kırmızı et.
  • Kümes hayvanları.
  • Balık.
  • Yumurta.
  • Süt ve süt ürünleri.
  • Bazı bitkisel ürünler.
  • Kinoa.
  • Soya.

Kuru baklagiller, mısır, yulaf ve yağlı tohumlar gibi bitkisel proteinler tek başına yeterli olmaz.

Bitkisel Kaynaklı Protein mi Hayvansal Kaynaklı Protein mi Tüketilmeli?

Bitkisel proteinlerin vücut tarafından kullanımı (biyoyararlanımı) 40-70, hayvansal kaynaklı proteinlerin 70-90 arasındadır. Fakat bazı bitkisel kaynaklı proteinlerin biyoyararlanımı daha fazla olabilir. Dolayısıyla kesin bir yargı oluşturmadan protein dengesine dikkat ederek protein alımını gerçekleştirmelisiniz. Sağlıklı ve dengeli protein tüketiminin yolu ikisini birlikte tüketmekten geçer. 


Protein diyeti yapmayı düşünüyorsanız blog yazımızda anlattığımız detayları dikkate almanızı öneririz. Bütün bunları planlayamıyor ya da yanlışlık yaptığınızı düşünüyorsanız Roksi den protein diyeti aboneliği alabilirsiniz. Protein diyeti aboneliği sizin için tüketmeniz gereken protein miktarını belirler, hayvansal ve bitkisel proteinleri dengeleyerek çeşit çeşit menüler sunar. Böylece sağlıklı protein diyeti yapabilirsiniz.