Metabolizmayı Hızlandıran Besinler
Organların çalışması için vücudun gün boyu ihtiyaç duyduğu minimum enerji (kalori) değeri Metabolizma Hızıdır. Metabolizma hızı yüksek olanlar, düşük olanlara göre gün boyu daha fazla kalori yakar ve bu özellikle kilo verme döneminde önem kazanır. Metabolizmayı hızlandıran besinler ile gün içinde ekstra efor sarf etmeden yakacağınız kalori miktarını arttırarak, kilo vermek adına avantaj sağlayabilirsiniz.
- Protein :Protein, karbonhidrata göre daha uzun sürede sindirildiği için protein bakımından zengin bir yemekten sonra, sindirim sistemi daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve yakılan kalori miktarı artar. Balık, derisi alınmış tavuk, hindi gibi kırmızı ete göre daha az yağ içeren protein kaynaklarını daha sık tüketebilirsiniz.
- Balık:Omega-3 yağ asidi içerdiğinden leptin hormonunu etkileyerek metabolizma hızını düzenler.
- Su:Her gün 2 litre su tüketildiğinde, tokluk hissi oluşur ve açlık krizleri azalır. Ayrıca enerji tüketimini de uyarır.
- Narenciye ,ahududu, böğürtlen: C vitamininden ve flavonlardan zengin meyveler, metabolizmayı ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Spor öncesi tüketilen C vitamininden zengin meyveler yağ yakımını %30 artırmaktadır.
- Ananas:Ananas bromelain denilen sindirim enzimi içerir ve bu enzim proteinlerin sindiriminde etkilidir. Vücutta oluşan yıkım olaylarını çabuklaştırır. Dolayısıyla metabolizma hızlandırıcı etkisi vardır.
- Light süt ve süt ürünleri: Kalsiyumun yağ hücrelerini hacmen azaltıcı etkisi olduğu araştırmalarca desteklenmektedir. Bu araştırmalara göre günde 1000-1300mg kalsiyum tüketimi kilo kaybını 2 kat daha fazla artırmaktadır. Light yoğurt, süt ve peynirleri tercih edebilirsiniz.
- Yeşil Çay:Yeşil çayın karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiği bilinmektedir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde 2 fincan ve şekersiz olarak tüketmelisiniz.
- Koyu kahve:Kafein içerdiği için metabolizmayı hızlandırır ve konsantrasyonu arttırır. Kahve metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur; ancak ekstra kalori içermediği sürece.
- Mate Çayı:Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda iştahı baskılar kilo kaybına neden olur.
- Keten tohumu:Keten tohumu, midede su alarak şişmekte ve tokluk hissi yaratmaktadır. Bağırsak hareketlerini artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Ayrıca sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı metabolizma hızını arttırır.
- Zencefil ve sarımsak: Zencefil ve sarımsak vücutta vazodilatör olarak etki gösterir yani damarları genişletip vücut ısısını artırmaktadır. Böylelikle metabolizmayı da hızlandırabilmektedir.
- Tarçın: Tarçının zayıflamaya yardımcı olan iki etkisi vardır. Birincisi kan şekerini düzenleyerek öğünler arasında yaşanan açlığı bastırır ve yemeklerden sonra daha uzun süre tokluk hissi sağlar. İkincisi ise sindirimi sırasında vücut sıcaklığını yükselterek termik etki yaratır. Bu termik etkiyle birlikte metabolizma hızlanır ve harcanan enerji miktarı artar. Bunun yanı sıra tarçın, tükettiğiniz yiyeceklerin yağa dönüşümünü de azaltmaktadır.
- Kırmızı acı biber:Acı biber kapsaisin isimli bir madde içerir. Kapsaisinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Baharatlı ve özellikle acı yiyecekler tüketildikten sonraki 3 saat metabolizma daha hızlı çalışıyor. Acı biberin bir diğer avantajı da iştahı azaltarak tokluk hissini uzatmasıdır. Acı biber dışında kekik, kişniş ve tarçında bir miktar kapsaisin içermektedir.
Metabolizma hızlandıran besinlerin yararını ancak diyetinize uyduğunuzda ve düzenli egzersizler yaptığınızda görebilirsiniz. Diyet ve egzersiz olmadan hiçbir besinin kendi başına vücuttan yağ yakma gibi bir özelliği bulunmamaktadır.