Probiyotiklerin Sağlığa 12 Faydası
Bağırsak sisteminin genel sağlık üzerinde son derece önemli etkileri bulunur. Hem sindirim hem de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde probiyotik konusuna her geçen gün daha da önem verilir. Özellikle bağırsak sağlığı üzerinde son derece önemli olan probiyotik kelimesi Yunancada sağlıklı yaşam için, canlı anlamlarına gelir.
Faydaları da dikkate alındığında özellikle bağırsak sistemleri açısından önemli olduğu söylenebilir. Probiyotik iyi huylu bakterilerin artış göstermesine yardımcı olurken aynı zamanda bağışıklık sisteminin daha güçlenmesinde önemli etkilere sahip. İnsan sağlığı için gerekli olan oldukça önemli bakteriler olarak tanımlanabilirler.
Probiyotikler birçok gıdada olduğu gibi eczanelerde de takviye olarak satılabilir. Böyle durumlarda kişiler gereksinim duyduklarında kolayca temin edebilirler. Probiyotik besinler ne işe yarar sorusunun detaylı olarak yanıtlarını bilmek de bu açıdan önem taşır. Özellikle mide ve bağırsak arasında doğal bir flora dengesi oluşturulmasına yardımcı olur. Probiyotik besinler tüketmek hem bağırsak sistemini düzenlerken hem de daha iyi çalışan bir metabolizmaya ulaşmanıza yardımcı olur.
Probiyotikler Nedir?
Probiyotik nedir sorusuna insan sağlığı açısından faydaları olan iyi huylu bakteriler şeklinde yanıt vermek mümkün olabilir. Hem mide hem de bağırsak arasında doğal bir ortam oluşturarak sağlığın dengede tutulmasına yardımcı olur. Gıdalardan alınan tüm vitamin ve minerallerin emilmesine yardımcı olarak sindirim sürecinin de daha iyi şekilde gerçekleşmesini sağlarlar. Probiyotiklerin yeteri kadar tüketilmemesi özellikle flora sisteminin bozulmasına ve çeşitli bağışıklık hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olur. Bağırsak kanserinden diyabet ve obezite gibi birçok problemin ortaya çıkması kaçınılmaz durumlar arasında yer alır.
Kişiler doğal bir şekilde beslenerek ya da takviye gıda alarak probiyotik alımını hızlandırabilirler. Bu probiyotiklerde kullanılan bazı bakteri türleri oldukça yaygın. Bunlar içerisinde en bilinenleri Lactobacillus ya da Bifidobacterium türleridir. Bakteriler genel olarak dondurularak kurutulur. Ancak bu onların canlı kalmasında engel olmaz. Takviye gıdaları aldığınız zaman sindirim sistemi içerisinde ısınır ve tamamen aktif bir hale gelebilirler. Doğal gıdalardan yeteri kadar probiyotik alamıyorsanız takviye olarak hazırlanan kapsül ya da tabletler pratik kullanıma sahiptir.
Doğal Probiyotikler Nelerdir?
Beslenme konusunda doğallık her zaman önem taşır. Böyle durumlarda probiyotik alımlarında da her zaman doğala yönelmenin önemini göz önünde bulundurmak gerekir. Doğal yollardan probiyotik almak için belli gıdaların tüketilmesine dikkat edilir. Özellikle evde hazırlanan bazı gıdalar probiyotik yönünden son derece zengindir. Doğal probiyotikler nelerdir sorusuna ise şu şekilde yanıt vermek mümkün olabilir:
Yoğurt
Lahana turşusu
Salatalık turşusu
Mozerella peyniri
Yayık ayranı
Fermente süt ürünleri
Kefir
Kımız
Keçi sütü
Gibi doğal besinler en güçlü probiyotik çeşitleri arasında yer alır. Bunun yanında hazır olarak satılan takviye gıdalar da bulunur. Doğal bir şekilde beslenerek probiyotik alma konusunda yetersiz olduğunu düşünen kişiler takviye gıdalardan da yararlanabilirler. Özellikle zayıflatan probiyotik hangisi sorusunun yanıtı diyet programı uygulayan kişileri yakından ilgilendirir. Lactobacillus Gasseri probiyotiği özellikle zayıflatan türler arasında yer alır.
Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
Probiyotikler nelerdir sorusunun yanıtı kadar faydaları da merak edilenler arasında bulunur. Probiyotiklerin vücuda faydaları oldukça fazladır. En bilinen 12 faydası ise şunlardır:
Enfeksiyonların oluşmasına engel olur.
Kanser riskini azaltır.
Alerjilerin etkisini azaltır.
Kilo vermenize yardımcı olur.
Kalp sağlığına yardımcı olur.
Diş çürüğü oluşumunu engeller.
Bebeklerde ki kolik belirtilerini azaltır.
Soğuk algınlığına karşı direnci artırır.
B vitaminin üretimini artırır.
Cilt sağlığı açısından önemli faydaları bulunur.
Depresyon etkilerini azaltır.
Vücudun zararlı ve yararlı bakteri dengelenmesini sağlar.
Bu ve bunlar gibi birçok önemli faydaları olduğu üzerinde durulabilir.
İlginizi Çekebilir: Diyette Kuruyemiş Tüketimi