Tatlı Krizi ile Başa Çıkmak İçin 10 Öneri
İstisnalar hariç 7’den 77’ye herkes tatlı gıdaları severek tüketir. Fakat tatlı diyet yapmayı engellediği için ve yedikçe daha çok yeme isteği getirdiği için sınırlandırılması gereken bir tüketim alışkanlığıdır. Özellikle diyet yapan insanlarda tatlı krizi sık sık ortaya çıkabilir. Haliyle bu tatlı krizleri ile başa çıkmak gerekir. Bu haftaki blog yazımızda sizlerle tatlı krizi ile baş etmenin yollarını paylaşacağız.
Tatlı Krizi ile Baş Etmenin Yolları
Tatlı krizi ile baş etmenin yollarını anlatmadan önce size tatlı krizine neden olan durumlardan biraz bahsetmek istiyoruz. Böylece kendiniz de baş etme yollarını daha rahat bulabilirsiniz. Tatlı krizi kan şekeri ile doğru orantılıdır. Dolayısıyla kan şekeriniz düştükçe vücudunuz tatlı tüketmek ister. Bunun yanı sıra uyguladığınız yanlış diyetler, regl gibi hormonal değişikliklerin meydana geldiği dönemler ve şeker bağımlılığı tatlı krizine neden olur.
1.Güne Kahvaltı ile Başlayın
Kan şekerinin normal kalması için şeker ihtiyacı en aza indirilmelidir. Bu yüzden sabahları kahvaltı etmek çok önemlidir. Gece boyunca kan değeri düşüktür. Bu yüzden kan değerlerini normale döndürmek için kahvaltı gerekir. Peynir ve yumurta içeren protein bakımından yüksek bir kahvaltı güne iyi başlamanızı sağlar.
2. Aç Kalmamaya Özen Gösterin
Aç kalmak tatlı krizine neden olan nedenlerden biridir. Aç kalmadığınızda tatlı krizi ile karşılaşma ihtimaliniz düşer. Protein ağırlıklı beslenerek ve sağlıklı karbonhidratlar tüketerek dengeli beslenebilirsiniz.
3. Egzersiz Yapın
Egzersiz tatlı tüketmek ile eşdeğer bir aktivitedir. Vücudun endorfin salgılamasını sağlar. Tatlı yemeden mutlu olmanın yolu da egzersizdir. Temposu olan yürüyüşler gibi egzersizleri tercih edebilirsiniz. Böylece çok yorulmadan tatlı krizinizi yatıştırabilirsiniz.
4. Bol Su İçin
Yeterli su tüketilmediğinde vücut yeme isteği ve su içme isteğini ayırt edemeyecek hale gelir. Bu yüzden bu hem tatlı krizini tetikler hem de diyeti bozmanıza neden olacak davranışlara sürükler. Bu nedenle bol bol su tüketmelisiniz.
5. Uyku Düzeniniz Olsun
Uyku düzeninizin olmaması stres hormonlarını arttırır ve insülinin etkili kullanılmasına neden olur. Uyku düzeni özellikle gece gelen atıştırma düzenini önler ve diyabet riskini azaltır.
6. Doğru Meyve Tüketin
Meyve yüksek oranda şeker içeren besindir. Ara öğünlerde meyveleri tek başına tüketmemenizi öneririz. Meyvenin içinde bulunan bu şeker kan şekerini aniden yükselterek düşmesine neden olur. Bu da açlık hissine neden olur. Yağlı tohumlarla birlikte meyve tüketimi kan şekerini dengeler.
7. Öğün Atlamayın
Sık sık yemek yemek kan şekerini düzenler. Öğün atlayarak bu düzenlemeyi sekteye uğratmış olursunuz. Bu da tatlı krizine neden olur. Bu yüzden az ve sık yemek yemek önerdiğimiz bir beslenme biçimidir.
8. Şeker Muadillerine Yönelin
Mısır şurubu, bal ve şeker kamışı basit şeker grubu ürünleridir. Gıda tüketirken içeriklerine dikkat etmelisiniz.
9. Sağlıklı Tatlı Alternatifleri Tüketin
70-80 kakao içeren bitter çikolata vücudun şeker ihtiyacını azaltır. Bunun yanı sıra evde muz ve süt ile yapabileceğiniz dondurmalar, ballı meyveler, kuru meyveler ve hurma gibi besinler sağlıklı tatlı alternatifleridir.
10. Baharat Tüketin
Kişniş, tarçın, hindistan cevizi ve karanfil gibi baharatlar gıdaları tatlandıran sağlıklı alternatiflerdir. Şeker açlığını gidermeye yardımcı olurlar. Gece yatmadan içeceğiniz tarçınlı süt gibi bir alternatif sayesinde gece boyu kan şekeriniz dengede kalır.
Tatlı krizi ile başa çıkmak için yapmanız gerekenleri aktardığımız blog yazımızın sonuna geldik. Kendinizi şekerden tamamen uzak tutmak kendiniz adına vereceğiniz en sağlıklı karardır. Bu yüzden tatlı krizlerinizi bastırmanın yanı sıra sağlıklı beslenmenizi öneririz. Öğün planlamakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız sağlıklı beslenme paketi ile sağlığı kapınıza kadar getirebilirsiniz.