Gluten Hassasiyeti Olanlar İçin Beslenme
Özellikle son zamanlarda glutensiz beslenme oldukça popüler bir yaşam biçimi haline geldi. Ürünlerin üzerinde gördüğümüz “gluten free” gibi ibareler birçoğunuzun dikkatini çekmiştir. Bu ibare ne anlama geliyor? Glutensiz beslenmenin zararları var mı? gibi pek çok sorunun cevabını size vermek istiyoruz. Gluten alerjisi olan insanlar için son derece önemli olan glutensiz beslenmeye dair bütün detayları blog yazımızda anlatacağız.
Glutenin Zararları
Gluten içeren ürünler baş ağrısı, döküntü, sindirim bozukluğu, kronik yorgunluk ve depresyon gibi durumlara yol açabiliyor. Dünyada hala gluten tartışmaları devam ederken bu ürünlere reaksiyon veren kişilerle de sık sık karşılaşıyoruz.
Gluten Hassasiyeti Nedir?
Gluten hassasiyeti kişinin buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahılları tükettiğinde düzenli olarak reaksiyon göstermesi ile baş gösteren bir rahatsızlıktır. Buğday gibi tahılların genetik yapısının bozulması ile ortaya çıkar.
Gluten İntoleransı Nedir?
Gluten intoleransı vücudun glutene karşı toleranslı olmasıdır. Örneğin; Gluten intoleransı olan kişiler küçük porsiyonlar halinde gluten tüketebilir. Fakat çölyak hastaları glutene 0 tolerans göstermektedir. Elbette bu kişinin glutenli ürünler tüketebileceği anlamına gelmiyor.
Gluten İntoleransı Belirtileri
Çölyak hastaları kadar katı olmayan gluten intoleransını nasıl anlayabilirsiniz? Çünkü gluten intoleransı çölyak ile benzer belirtileri gösterebilir. Gluten intoleransı olan kişiler glutenli gıdalar tükettiğinde şu belirtilerle rastlanır;
- Yorgunluk.
- El ve ayakta uyuşma.
- Kilo kaybı.
- Baş ağrısı.
- Görmede bulanıklık.
- Kusma.
- Kabızlık.
- Mide bulantısı.
- Karın ağrısı.
- İshal.
Glutensiz Beslenme Nedir?
Glutensiz beslenme gluten alerjisi olan, gluten hassasiyeti olan ve çölyak hastası olan kişiler tarafından tercih edilen bir beslenme şekli olarak bilinmekte ve son günlerde popülerleşen bir beslenmedir. Bu beslenme çeşidinin temelinde glutenden uzak durmak yer alır. Daha enerjik ve mutlu hissetmeyi sağlayan bir beslenme biçimi olduğuna inanılır.
Gluten İçeren ve İçermeyen Gıdalar
Glutensiz beslenmeye karar verirseniz gluten içermeyen gıdaları bilmeniz gerektiği gibi gluten içerenleri de bilerek bu gıdalardan uzak durmalısınız. Bu yüzden iki başlık altında size gluten içeren ve içermeyen gıdaları sunabiliriz;
Gluten İçeren Gıdalar
- Çavdar, arpa, yulaf, şehriye, buğday, kuskus, pizza, makarna ve pasta gibi unlu mamuller.
- Paketli gıdalar ( Birçoğunda gluten bulunur.)
- Soya sosu.
- Şinitzel ve soğan halkası gibi una batırma suretiyle pişirilen gıdalar.
- Hazır çorba.
- Köfte.
- Bira, votka ve cin gibi tahıl içeren alkoller.
Glutensiz Gıdalar
- Bezelye.
- Bakliyatlar.
- Chia Tohumu.
- Kinoa.
- Karabuğday.
- Patates.
- Pirinç.
- Meyveler.
- Sebzeler.
- Yumurta.
- Et, balık ve tavuk gibi gıdalar.
- Mısır.
- Zeytinyağı ve sağlıklı yağlar.
- Mısır, badem, karabuğday, soya, nohut ve pirinç unu gibi unlar.
Glutensiz Beslenme Planı
Yazımızın bu kısmında sizin için örnek bir glutensiz beslenme planı sunmak istedik. Dikkat etmeniz gereken konu ise bu programı doğrudan alıp uygulamamak. Glutensiz beslenme planı için bir uzman ile görüşerek planınızı bu doğrultuda hazırlamalısınız!
Kahvaltı |
Hellimli Avokadolu Açık Sandviç, Sebze |
Ara |
Yeşil Elma |
Öğle |
Sebze Çorba, Pestolu Tiftik Tavuklu Krep, Göbek Salata- Nar Ekşisi |
Ara |
Kakaolu Raw Bar |
Akşam |
Zeytinyağlı Bezelye, Triokafteri Mezesi, Glutensiz Wasa |
Glutensiz Beslenmenin Zararları Var mı?
Glutensiz beslenme sonucu tahıl kaynakları ve karbonhidratlar kesinlikle yasaklandığı için komplikasyonlar meydana gelebilir. Bu yüzden glutensiz ürünlerle vücutta meydana gelen bu boşluk doldurulmalıdır. Beslenmeden çıkarılan her besin maddesinin yerine o besin maddesi ile eşdeğer bir madde eklendiği sürece glutensiz beslenme sağlıklıdır.
Glutensiz Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler
Glutensiz beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır;
- Buğday unu kullanılmış mutfak gereçleri güzel temizlenmelidir.
- Gluten içeren gıdaların yanında glutensiz ürünler saklanmamalıdır.
- Yemeğin pişirildiği ve depolandığı alanlar iyi temizlenmelidir.
- Hazır gıda tüketmeden önce glutensiz olmasına dikkat edilmelidir.
- Yüksek lifli meyveler tüketilmelidir.
Gluten Diyeti Kilo Verdirir mi?
Glutensiz ürünlerin hepsi sağlıklı ürünler değildir. Bu yüzden kilo vermek için bu ürünlerin hepsi kullanılmamalıdır. Glutensiz beslenme biçiminde karbonhidratı azaltıp protein ve sebze ağırlıklı beslenebileceği için kilo verdirir. Vücudun oluşturduğu toksinlerden uzaklaşmayı da sağlar.
Glutensiz Beslenme Maliyeti
Glutensiz beslenme ürünleri normal ürünlerden daha maliyetli olabiliyor. Fakat glutensiz yemek servisleri ile glutensiz beslenme ekonomik hale getirilebilir.
Glutensiz beslenme biçimini benimsemek istiyorsanız Roksi ile tanışın! Glutensiz beslenme paketi ile glutensiz besinler ile beslenirken aynı zamanda ihtiyacınız olan karbonhidratı vücudunuza kazandıran öğünlerle sağlıklı beslenebilirsiniz. Ayrıca ofis gibi ortamlarda dışarıdan beslenme zorluğu ile karşılaşmadan glutensiz beslenme paketi ayağınıza gelir.