Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?


Ketojenik Diyet Nedir? Nasıl Yapılır?

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet; karbonhidrat tüketiminin sınırlı olduğu, yüksek yağ içeriği olan bir beslenme şeklidir. Halk arasında keto diyet olarak da bilinir. Beslenme kaynağının büyük bir kısmı yağlardan oluşur. Ketojenik beslenmenin amaçlarından biri vücudun enerji için karbonhidrat yerine yağ yakmasıdır. Vücut, karbonhidrat tüketiminin azalmasıyla ketozis adı verilen bir metabolik duruma geçer. Ketoz durumunda, vücut ihtiyacı olan enerjiyi yağ yakarak sağlar.


Ketojenik beslenmenin kilo verme, sağlık, fiziksel ve zihinsel performans yönünden birçok faydası bulunmaktadır. İnsülin ve kan şekerinin seviyesini dengede tutarak yükselmesini engeller. Sağlıklı kilo vermede oldukça etkili bir yöntemdir.


Ketojenik diyet, ilk olarak 1921 yılında Russel Wilder tarafından epilepsi tedavisi için kullanılmıştır. Araştırmalara göre ketojenik beslenme; Alzheimer, Parkinson, kanser, kalp hastalıkları ve polikistik over sendromu gibi hastalıkların tedavi sürecine yardımcı olmaktadır. Başarı oranın yüksek olduğu ketojenik diyetin uzman kontrolünde uygulanması tavsiye edilir. 

Ketojenik Diyet Türleri

Ketojenik diyet, kişinin ihtiyacına göre diyetisyenler tarafından hazırlanır. Diyetin farklı alternatifleri bulunur. Bunlar arasından en yaygın olarak uygulanan keto yöntemleri; Standart Ketojenik Diyet, Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet, Döngüsel Ketojenik Diyet ve Hedefe Yönelik Ketojenik Diyettir.


Standart Ketojenik Diyet

Yaygın olarak en çok tercih edilen ketojenik diyet türüdür. Yüksek yağ, orta miktarda protein ve düşük miktarda karbonhidrat içeren beslenme çeşididir. Vücudun ihtiyacı olan enerji; %75 yağdan, %25 proteinden ve %5 oranında karbonhidrattan sağlanır. Menü içerisinde et çeşitleri, balık ve deniz ürünleri, yumurta, avokado; düşük karbonhidratlı sebzeler; zeytinyağı ve tereyağı gibi sağlıklı yağlar bulunur.


Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet

Yüksek proteinli ketojenik diyet diğer keto beslenme şekillerine göre daha fazla protein içerir. Vücudun ihtiyacı olan enerji; %60 yağdan, %35 proteinden ve %5 karbonhidrattan sağlanır. Yüksek proteinli ketojenik diyet, vücudun kas büyümesini destekleyerek ketozis durumunu devam ettirir.


Döngüsel Ketojenik Diyet

Döngüsel ketojenik diyet, 5:2 programıdır. 5 gün ketojenik diyet uygulamasının ardından 2 gün karbonhidrat tüketimi gerçekleştirilir. Karbonhidrat tüketiminde besin değeri yüksek hafif besinler tercih edilmelidir.


Hedefe Yönelik Ketojenik Diyet

Hedefe yönelik ketojenik diyet, fiziksel aktiviteleri desteklemek amacıyla sporcular tarafından uygulanır. Vücutta ketozis durumu sağlanırken spor için gerekli olan glikoz tüketimi ek karbonhidratlar ile desteklenir. 


Ketojenik Diyetin Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet, doktor kontrolünde doğru beslenmeyle uygulandığında sağlıklı bir şekilde kilo kaybını sağlar. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan keto diyetinin sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.


Epilepsi Hastaları için İyileştirici Gücü Vardır

Keto diyeti, epilepsi hastalarının tedavi yöntemlerinden biridir. Araştırmalara göre ketojenik diyet epilepsisi olan çocukların uzun süreli tedavilerinde nöbet görülme sıklığını azaltmıştır.


Sağlığınıza İyi Gelir

Ketojenik diyetin; Alzheimer, Parkinson, kanser, diyabet ve polikistik over sendromu gibi hastalıklara sahip kişilerin sağlıklarına olumlu yönde etkisi bulunur. Diyetin hastalıkların ilerlemesini yavaşlattığı ve belirtilerini azalttığı yönde araştırmalar mevcuttur.


Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Ketojenik diyette vücut ketozis durumuna geçer. Böylelikle vücut ihtiyacı olan enerjiyi yağların yakımı ile sağlar. Kalori alımının azalması ve yağların düzenli olarak yakılması sonucu kilo kaybı yaşanır.


Kalp Sağlığına İyi Gelir

Araştırmalara göre düzenli ve dengeli ketojenik diyet uygulaması; kan şekerini dengede tutarak kolesterol ve insülin seviyesini iyileştirir.

Ketojenik Diyetle Kaç Kilo Verilir?

Ketojenik diyetle verilebilecek kilo miktarı kişinin yapısına göre değişir. Keto beslenme şekli, karbonhidrat alımını azaltarak yağ yakımı oranını artırır. Bu yüzden diyeti uygulayan kişi kısa vade içerisinde önemli kilo kaybı yaşar.

Ketojenik Diyet Listesi Nasıl Olmalı?

  • Ketojenik diyet listesi; yağ, protein ve karbonhidrat oranlarına göre belirlenir. Oranlara bağlı menülerin içerikleri değişebilir. 
  • Ketojenik diyet yüksek yağlı besinlerin tüketimi ile yapılır. Sığır eti gibi yüksek yağlı etler; somon ve ton balığı gibi yağlı balıklar menülerde yer alabilir. 
  • Ispanak, brokoli, pazı, roka, lahana ve karnabahar gibi düşük karbonhidratlı sebzeler tüketilebilir. 
  • Yemeklerinizi pişirirken sağlıklı yağlar kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve avokado yağı sağlıklı yağlar arasında yer alır. 
  • Ekmek, makarna, pirinç ve patates gibi yüksek karbonhidratlı tahıl ürünlerinin tüketilmesi yasaktır. 
  • Meyvelerin karbonhidrat oranı yüksek olduğu için tüketilmesi yasaktır ancak çilek, avakoda gibi düşük karbonhidratlı meyveleri yiyebilirsiniz.
  • İşlenmiş hazır paketlerdeki gıdalar ve şekerli yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

Roksi ketojenik diyet paketi, ihtiyacınız olan besin dengesi ile sizin için hazır durumda! Diyetisyenler tarafından hazırlanan ketojenik diyet paketi; sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihleri arasında yer alır. Sen de kalorileri özel olarak hazırlanmış diyet paketleriyle zayıflamak istiyorsan; 3 ana öğün ve 2 ara öğün olmak üzere hazırlanan Roksi ketojenik diyet paketini satın almak için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Ketozis nedir?
Vücudun enerji yakımı için karbonhidrat yerine yağ yakması durumuna ketozis denir.
Ketojenik diyette yasaklar neler?
Ketojenik diyette yüksek karbonhidratlı ve protein içeren besinlerin tüketimi yasaktır. Tahıl ürünleri, şekerli besinler, meyveler, kök sebzeler ve baklagiller ketojenik diyette yasaktır.
Ketojenik diyetin yan etkileri nelerdir?
Ketojenik diyet herkese uygun değildir. Doktor kontrolünde kişiye özel olarak hazırlanır. Kontrolsüz diyet uygulamasında bulantı, uykusuzluk, kabızlık, baş ağrısı ve kusma gibi yan etkiler meydana gelebilir.
Ketojenik diyet yaparken spor yapılır mı?
Ketojenik diyet yaparken spor yapılır ancak ağır fiziksel aktiviteleri içeren spor dalları için tavsiye edilmez. Spor için gerekli olan glikojen miktarı keto diyeti ile sağlanamayabilir.