Baharatların yiyeceklere renk katmak, tat vermek dışında tokluk hissi yaratıp, metabolizmayı arttırarak kilo vermeye yardımcı olduğunu biliyor muydunuz? Kilo verme süreci çoğu kişi için zor bir süreçtir. Diyet yapmak, spor yapmanın yanında baharatlar bu süreçte bizler için çok iyi yardımcılardır. İşte yağ yakımında bizlere yardımcı olan göbek eriten o mucizevi baharatlar;
-
1.Zerdeçal
Hindistan ın en meşhur baharatlarından olan zerdeçal birçok özelliğe sahiptir. Yapılan pekçok araştırmaya göre zerdeçalın birden çok fazla yararı bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Kilo kaybına yardımcı olurken kanser ve birçok hastalığa yönelik koruma da sağlamaktadır.
- Aşırı yeme isteğini keserek günlük kalori alımını dengeler.
- Çeşitli sebeplerle vücutta biriken toksin ve ödemlerin temizlenmesine yardımcı olur.
- Vücuda anında sıcaklık katar ve sindirim sistemini güçlendirerek metabolizma hızının artmasına yardımcı olur.
- Karaciğeri koruyan zerdeçal, yağ hücrelerini parçalayarak vücutta birikmesini önler.
- Özellikle safra ve karaciğer fonksiyonları destekleyerek vücudun detoksuna yardımcı olur. Bu durumda kilo verme süreci de hızlanmış olur.
Zerdaçalı Nasıl Tüketmelisiniz?
Kahvaltıdan önce limon suyu ile içilebilir veya doğruca yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Çorbalar ve köriler ile birlikte tüketilebilir.Zerdeçal çayı, zerdeçal detoks içeceği içebilirsiniz. Bağışıklık sistemini iyileştirmek için her sabah ballı çiğ zerdeçal yiyebilirsiniz.
-
2.Kırmızı Biber
Etkisini en hızlı gösteren baharatlardan olan kırmızı biberin yapılan bilimsel araştırmalara göre pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- İştahınızı azaltmada yardımcıdır. Perdue Üniversitesi nde yapılan çalışmada, kırmızı biber sevmeyen katılımcıların beslemesine altı hafta boyunca kırmızı biber dahil edildiğinde, açlık seviyelerinde bir düşüş yaşadıkları gözlemlenmiştir.
- Tıpkı zerdeçal gibi kırmızı pul biber ya da toz biber bağışıklık sistemini güçlendirmeye, soğuk algınlığı ve bakterilerle mücadeleye yardımcı olmaktadır.
- İçerisinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde metabolizmayı hızlandırma kanıtlanan kırmızı toz biber vücudun daha fazla kalori yakmasına neden olur.
- Acı biberin kolesterolü çok düşüktür ve bu nedenle kalp sağlığını iyileştirmek için faydalıdır.
- American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan diğer bir araştırma da günlük kapsaisin tüketiminin göbek eritmede yardımcı olduğunu buldu. Kanadalı araştırmacılar tarafından yapılan ikinci bir araştırma ise baharatlı meze yiyen erkeklerin, daha sonraki öğünlerde yemeyenlere göre daha az kalori tükettiğini bulmuştur.
Kırmızı Biberi Nasıl Tüketmelisiniz?
Özellikle ara öğünlerde yoğurtla tüketilen kırmızı biber zayıflamaya yardımcı olur. Yemeklerde, salatalarda yaygın olarak kullanılan acı kırmızı biber, selülitlerin giderilmesinde de etki göstermektedir. Kırmızı biberi bir kase yoğurda bir tatlı kaşığı kırmızı biber ve yarım limonun suyunu karıştırarak her gece uyumadan 3-4 saat önce tüketebilirsiniz. 100 gram pul biber 318 kcal kaloridir. 1 Yemek Kaşığı yani ortalama 10 gramlık miktarında Pul Biber 32 kalori bulunur.Her yemeğinize oldukça fazla yakışan kırmızı biberi çorba, ana yemek, salata ve daha pek çok yemek de kullanarak yemek başına 100 kalori yakabilirsiniz.
-
3.Zencefil
Özellikle Asya da kullanılan zencefilin yapılan araştırmalara göre birden çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Zerdeçal ve kırmızı biber gibi zencefil de yağ yakıcı özelliğe sahiptir
- Journal of Gastroenterology and Hepatology'de yayınlanan bir araştırma, karın ağrısını iyileştirmeye ek olarak , zencefilin mide boşalmasını hızlandırma konusunda benzersiz bir yeteneğe sahip olduğu yer almıştır. Bu araştırmaya göre, zencefil metabolizmayı 20% oranında
- Aynı zamanda tok hissettirir ve genel olarak sağlığa faydalıdır.
- Kan şekeri seviyesini kontrol etmeye yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve mikropları öldürerek vücuda direnç kazandırır.
- Taze zencefil, karın tokluğu yaparak fazla yemek yemenize engel oluyor.
- Bağırsak sisteminin düzgün çalışmasını sağlayarak, sindirim problemi yaşayan kişilere yardımcı olur.
Zencefili Nasıl Tüketmelisiniz?
Zencefil hemen hemen her besinde kullanılabilir. Çayınıza, salatalarınıza, balıklarınıza, meyvelerinize ve daha fazla besin maddesine ekleyebilirsiniz. Taze zencefili tavada, fırında balıkların üzerine veya meyve salatası veya çayın içine rendeleyerek de kullanabilirsiniz.
-
4.Tarçın
Tarçın, lezzetiyle ve kokusuyla kış aylarının vazgeçilmez baharatları arasında yer alır. İçindeki besin öğeleri sayesinde kilo kaybına yardımcı olur. Pek çok araştırmada yer verilen tarçının bulunan faydaları;
- Archives of Biochemistry and Biophysics'de yayınlanan bir çalışmada , tarçınının göbek yağı birikimini azalttığı göstermiştir.. American Journal of Clinical Nutrition'da basılan bir dizi araştırmada da, nişastalı bir yemeğe bir çay kaşığı tarçın eklenmesinin kan şekerini stabilize etmeye ve insülin artışlarını önlemeye yardımcı olduğuna yer verilmiştir.
- Kan şekeri seviyesini düzenler ve tokluk hissi yaratır.
- Hücrelerdeki glikozun hareketine yardım ederek yağ depolama hormonu olan insülini engelleyerek kan şekerini düzenler.
- Kolesterolün düşürülmesinde yardımcı olur.
- Tarçın , vücut kompozisyonunu değiştirdiği ve insülin duyarlılığını iyileştirdiği kanıtlanmış polifenoller adı verilen güçlü antioksidanlar içerir.
- Tokluk hissi yaratır.
- Metabolizmayı hızlandırmada yardımcıdır.
- Tükettiğiniz yiyeceklerin yağa dönüşümünü azaltır.
Tarçını Nasıl Tüketmelisiniz?
İnsülin direnci kilo problemi yaşayan kişilerin en büyük problemlerinden biridir. Bunu önlemek için şeker yerine tarçın koyabilirsiniz.Bu baharatı, tatlı isteklerinizde, farklı tariflerle kullanabilirsiniz. Tarçın; 0.3 gram protein, 6.2 gram karbonhidrat ve 0.1 gram yağ içerir. 1 yemek kaşığı tarçın ortalama 8 gram olup, tükettiğiniz takdirde yaklaşık olarak 19 kalori almanıza sebep olur. Tarçını yulaf ezmesi, kahve, çay, tatlılar, sosların içerisinde, meyvelerin üzerine serpip veya yoğurda ilave ederek tüketebilirsiniz. Sabahları bir yemek kaşığı tarçın tozunu bir bardak suya karıştırılabilir veya bir bardak ılık süt ile içebilirsiniz. Tarçın ayrıca, et ve tavuk için lezzetli baharat soslarına ve marine soslarına harika bir katkı verir.
-
5.Çemen Otu
Yunanistan, Batı Asya ve Güney Avrupa da çokça kullanılan çemen otunun birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Mide hasarları, kabızlık ve mide iltihaplanması sindirim problemlerine yardımcı olmaktadır.
- Kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Birçok çalışmada çemen otunun iştahı kontrol etmeye ve kilo kaybını desteklemek için gıda alımını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
- Çemen otunun içindeki doğal lif, sizi daha uzun süre tok tutmanıza yardımcı olarak aşırı yemek tüketmenizi sağlar.
- Çemen otunun iltihap karşıtı ve obeziteyi önleyici özellikleri bulunmaktadır.
- 18 kişi üzerinde denenen diğer bir araştırmada, günlük 8 gram çemen otu lifi takviyesinin tokluk hissini artırdığını ve açlık ve yiyecek alımını azalttığını göstermiştir.
- Başka bir küçük çalışmada, çemen tohumu özü almanın günlük yağ alımının %17 oranında azalttığını göstermektedir.
- Çemen otuna batırılmış su, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve ayrıca insülin seviyelerinin düzenlenmesine de katkı sağlar.
Çemen Otunu Nasıl Tüketmelisiniz?
Çemen otunu tek başına tüketmek yerine diğer baharatlarla birleştirerek domates sosu ve kızarmış tavukla beraber tüketebilirsiniz. Uyarı: Çemen otu hamile kadınlar için önerilmez ve bazı ilaçlarla da tüketilmemelidir. Bu nedenle bir ilaç kullanıyorsanız eğer çemen otu tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
-
6.Kakule
Tadı oldukça güzel olan kakule bir Hint baharatıdır. Zencefil ailesindeki bir bitkinin tohumlarından yapılan çok değerli bir baharattır. Araştırmalar da gösteriyor ki kakulenin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Gaz oluşumunu engeller.
- Metabolizmayı arttırmaya yardımcı olur.
- Yağ yakımında etkilidir.
- Göbek eritmede yardımcı olan bir baharattır.
Kakuleyi Nasıl Tüketmelisiniz?
Daha çok kahve ile kullanılan kakuleyi, çay ve yeşil çay ile de kullanabilir, dilerseniz hindistan cevizi, tarçın, karanfil ve zencefil gibi diğer baharatlarla kullanabilirsiniz. Tüm bunların yanında fırınlanmış ürünlerde de kullanabilirsiniz.
-
7.Kekik
Kekik; sağlık açısından birçok faydası bulunan bitki olup, günlük hayatta da yemeklerin çoğunda kullandığımız bir bitkidir. Kekiğin faydaları;
- Kalp sağlığını korur.
- Kansere karşı koruyucudur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Dispraksi tedavisinde etkilidir.
- Sindirim sistemi sorunlarını giderir.
- Kekik ve adet kanamasına faydalı
- Göz sağlığına iyi gelir.
- Solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi eder.
- Metabolizmayı hızlandırır,
- Yağ yakmada yardımcı olarak daha fazla zayıflamanıza yardımcı olur.
Kekiği Nasıl Tüketmelisiniz?
Genellikle baharat olarak yemeklere eşsiz bir tat veren kekik, farklı şekillerde kullanılabilir. Genel olarak demlenip çay olarak tüketilirken, sebze yemeklerini tatlandıran kekik, mevsim salataları, et ve balık yemekleri için hazırlanan soslara ve çorbaların içine kekik katarak yemeklerinizi lezzetlendirebilirsiniz.
-
8.Kimyon
Demir kaynağı yüksek bir baharat olan kimyon zayıflatan baharatlar arasında yer almaktadır. Tokluk hissi yaratan kimyonun vücuda da pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Sindirimi düzenler.
- Kas ve kemik gelişimini destekler.
- Diyabetin tedavisine yardımcı olur.
- Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korur.
- Yüksek kolesterolü düşürür.
- Gıda kaynaklı hastalıkları önler.
- İlaç bağımlılığından kurtulmaya destek olur.
- Astım ve bronşiti tedavisine yardımcı olur.
Yapılan araştırmalar da günde iki kez 3 gram kimyon ile yoğurt tüketen kişilerin tüketmeyenlere göre daha fazla kilo ve vücut yağı kaybettiğini göstermektedir. Bir diğer araştırmada ise, sekiz haftalık olarak gerçekleşen çalışmada günde üç kez kimyon takviyesi alan yetişkinlerin daha fazla kilo kaybettiğini göstermektedir.
Kimyonu Nasıl Tüketmelisiniz?
Kimyon yoğun bir tadı olan baharattır. Hemen hemen yer yemeğe yakışan kimyonu et ve balık marine ederken, içli köfte harcında, kısırda, köftede, nohut ve fasulye gibi bakliyat yemeklerinde kullanarak tüketebilirsiniz.
-
9.Hardal Tohumu
Turpgil ailesinin bir üyesi olan hardal tohumu beyaz, siyah ve kahverengi olmak üzere üç çeşide ayrılmaktadır. İçerisinde B vitamini, C vitamini, E vitamini ve K vitamini yanı sıra bolca potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineraller olan hardal tohumunun pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Kas hücrelerini uyarır ve dayanıklılığı arttırarak, kas kütlesinin çoğalmasını sağlar. ABD de yapılan bir araştırmada, hardal bitkisinde bulunan homobrasinolit bileşeninin, kas hücrelerini uyararak vücudun dayanıklılığını ve kas kütlesini artırtığını göstermiştir.
- Ağrı kesici görevi gören hardal tohumu migren ağrılarının etkilerini azaltır.
- Kanser hücrelerinin oluşmasını engeller. Hardal tohumlarının özellikle de mesane kanserine karşı etkili olduğu bilinmektedir.
- İçerdiği lif sayesinde müshil etkisi gösterdiği gözlenen hardal tohumları, sindirimi rahatlatır ve kabızlığı önler.
- Vücuttaki toksinlerin atılması ve vücudun temizlenmesi kolaylaştırır.
- Hardalda bulunan melatonin hormonu sayesinde düzenli uyku sağlanır.
- Araştırmalar hardal tohumunun sedef hastalığının etkilerini azalttığını göstermiştir.
Hardal Tohumunu Nasıl Tüketmelisiniz?
Hardal tohumunu daha çok pilav, dolma, çorba ve etli yemeklerde kullanabilir ayrıca çay olarak da tüketebilirsiniz. Bunun yanında siyah hardal tohumunu hamile ve emziren kadınların ve düzenli ilaç kullanan kişilerin doktor kontrolünde tüketmeleri gerekmektedir.
-
10.Sarımsak
Sarımsak tozu, içerisinde vücuda faydalı pek çok vitamin ve mineral yer almaktadır. C vitamini, B6 vitamini, demir, kalsiyum, protein, magnezyum, sodyum, diyet lif ve şeker şeklinde karbonhidrat içermektedir. Anti-enflamatuar ve doğal antibiyotik özelliği taşımasıyla da bilinen sarımsak, aynı zamanda bir yağ yakıcı olarak bilinmekte ve içerisinde bulunan allicin maddesi kişiye tok tutmaktadır. Besin içeriği bu kadar zengin olan sarımsağın pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Düzenli sarımsak tozu tüketimi kolesterol seviyesini dengeler.
- İnsülin direncini azaltmada etkilidir.
- Soğuk algınlığı ve gribe karşı etkilidir.
- Saçların uzamasına daha gür ve sağlıklı olmasına katkı sağlar.
- Kalp sağlığına ve kemik yapısına iyi gelir.
- Sindirim sistemini düzenler, tokluk hissi yaratarak kişinin zayıflamasına yardımcı olur.
- Kore de yapılan bir araştırmaya göre; yedi hafta boyunca %2 ya da %5 sarımsak ile desteklenmiş yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde vücut ağırlığının düştüğü tespit edilmiştir.
Sarımsak Nasıl Tüketmelisiniz?
Sarımsak ve sarımsak tozu pek çok yemeğe yakışmaktadır. Çorbalara lezzet ve şifa vermesi amacıyla konulabilir, kekik ve zeytinyağı karışımı ile Sarımsak ya da sarımsak tozunu kekik ve zeytinyağı ile birlikte kırmızı ve beyaz etleri marine etmek için kullanılabilir ya da yemeklere baharat olarak ilave edebilirsiniz. Bunun yanında çorbalara lezzet ve şifa vermesi amacıyla katılabilir. Domatesli ve yoğurtlu sosların içine kıyılabilir. Yağlı ve sirkeli salata soslarına ekleyebilirsiniz.
-
11.Karahindiba
Yüksek oranda potasyum, A ve C vitamini içeren karahindiba A ve c vitaminlerinin yanı sıra mineral zenginliği bakımından da vücuda birden fazla fayda sağlar. Bu faydalar;
- Kan şekerini düzenleyerek diyabet hastalığını tedavi etme özelliği
- Sarılık hastalığına yararlı
- İçerisinde yer alan potasyum ve kalsiyum sayesinde kemik yapısını güçlendirme,
- Cilt bakımına iyi gelir.
- Kolesterolü düzenlemede yardımcı
- Kanser riskini azaltır,
- Karaciğer hastalıklarına iyi gelme,
- Karahindiba karbonhidrat metabolizmasını geliştirir ve yağ emilimini azaltarak kişinin kilo vermesine yardımcı olur.
Karahindibayı Nasıl Tüketmelisiniz?
Pek çok faydası olan karahindibayı gıda olarak salatalarda ve çorbalarda kullanılabilir, kavrulmuş halini ise kahve ve çay olarak tüketebilirsiniz. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan karahindibayı krizantem, kadife çiçeği, papatya, sarı papatya gibi bitkilere alerjisi olanlar tüketmemeli.Bunun yanında ilaç kullanan kişiler ve hamilelerin de kullanmadan önce doktora danışmaları gerekmektedir. Safra kesesi iltihaplı ya da enfekte olmuş olan hastaların da bu bitkiyi tüketmemeleri gerekmektedir.
-
12.Chia Tohumu
Nane ailesinden bir bitki türünün tohumu olan chia vitamin ve protein olarak oldukça zengindir. İçermiş olduğu vitamin ve mineralleri ise şöyle sıralayabiliriz; A vitamini, B1, B3, E, D vitaminleri, kükürt, kalsiyum, demir, iyot, bor, bakır, çinko, magnezyum, manganez, olmak üzere mineraller, bol miktarda lif ve ayrıca esansiyel yağ asitleri içerir. Bu kadar vitamin ve mineral bakımından zengin olan chia tohumunun vücuda da pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlar;
- Antioksidan bakımından zengin olan chia tohumu cilt sağlığını korur ve yaşlandırmayı geciktirme de rol oynar.
- Chia tohumu lif bakımından zengin bir gıdadır. Yüksek lifli gıdalar kalori bakımından düşük ve kişide tokluk hissi yaratır. Yarattığı tokluk hissi ile kişinin zayıflamasına yardımcı olur.
- Sindirim ve kalp sağlığını korur.
- Taşıdığı vitamin ve mineraller sayesinde kemikleri güçlendirir ve diş sağlığını korur.
- Kanser riskini azaltır. Özellikle de kadınlarda ortaya çıkan meme ve rahim kanserlerinde etkilidir.
Chia Tohumunu Nasıl Tüketmelisiniz?
Genellikle chia tohumu çiğ olarak tüketilir fakat en yaygın kullanımı ise; yulaf ezmesi, yoğurt, salata, smoothie ve meyve karışımları gibi gıdalarla beraber tüketilmelidir. Chia tohumu çiğ olarak çorba ve soslarda ayrıca farklı yemeklere ekleyerek de kullanabilirsiniz.
-
13.Ginseng
Yüzyıllardır bazı ülkelerde tedavi olarak kullanılan ginseng metabolizmaya etkisi ile tüketin kişilerin zayıflamasına yardımcı olur. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan ginsengin faydaları şunlardır;
- Ginseng bitkisinin en önemli faydalarından biri içerisinde bulunan antioksidan maddesi. Antioksidan maddesi, iltihabı azaltır, egzama hastalığında cildin yenilenmesine yardımcı olur
- Stresi azaltır,
- Vücut enerjisini arttırır
- Bilişsel yeteneği güçlendirir,
- Kanser hastalarının bağışıklığını güçlenmesine yardımcıdır.
Ginseng faydalarının yanı sıra çok kullanımda zararları da olan bir bitki türüdür. Bu yüzden de ginsengin içindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi olanlar,kanama veya pıhtılaşma sorunları olanlar veya ameliyat olacaklar, hamileler ya da hamile kalmayı planlayanlar, emziren anneler,diyabet, insomnia (uykusuzluk), kanser veya şizofreni hastaları ginseng tüketmemelidir.
Ginseng Nasıl Tüketmelisiniz?
Ginseng daha çok çay olarak tüketilmektedir.Bazı ülkelerde yemeklerde baharat olarak da kullanılan ginsengin içeriğindeki vitamin ve minerallerden daha çok faydalanmak için çay olarak tüketmeniz daha uygundur.
-
14.Karanfil
Öğütülerek baharat olarak da kullanılan karanfil içerisinde bulunan manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten gibi maddelerle vücudumuza pek çok fayda sağlamaktadır. Bu faydalar;
- Pek çok mikroba karşı antibakteriyel özelliği taşır.
- İçerisinde bulunan "Eugenol" maddesi ile hafif ve orta şiddette diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılır.
- Yine içerisinde bulunan antioksidanlar karaciğeri korur.
- Diş ağrısının yanı sıra baş ve kas ağrısında da etkilidir.
- İnsülin miktarını dengeler.
- Karanfil metabolizmanın hızlanması ve yağ yakımına yardımcıdır. Hızlı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olan karanfil vücutta ödem sonucu oluşan şişkinliklerin yok olmasını sağlamaktadır.
Karanfili Nasıl Tüketmelisiniz?
Baharat olarak kullanılan karanfili çorbaya, etlere, toz halinde köfteye, keklere, meyve salatasına, aşureye, helvaya vb. tatlılara ev yapımı meyve suyu, komposto ve karanfil tomurcuklarını çaya ekleyerek tüketebilirsiniz.
-
15.Biberiye
Yaygın olarak kullanılan biberiye ağrı dindirici ve iltihap giderici özellikleriyle bilinmektedir. İçerisinde; yüksek miktarda A ve C vitamini yanında B6 vitamini (piridoksin), B1 vitamini (tiamin) ve B9 vitamini (folat) içerir bunun yanı sıra magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir minerallerini de barındırır. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan biberiyenin pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Metabolizmayı hızlandırarak hızlı kilo verilmesine imkan tanır.
- Sindirim sistemine iyi gelir,
- Bağışıklık sistemini güçlendirir,
- Kanserin gelişmesini önler. Kemoterapi döneminde doktor tavsiyesiyle beraber kullanılabilir.
- Karanfil metabolizmanın hızlanması ve yağ yakımına yardımcıdır. Hızlı bir şekilde kilo verilmesine yardımcı olan karanfil vücutta ödem sonucu oluşan şişkinliklerin yok olmasını sağlamaktadır.
Biberiyeyi Nasıl Tüketmelisiniz?
Daha çok biberiye yağı ve biberiye çayı olarak tüketilmektedir. Çay olarak tüketilen biberiye göz sağlığına, migrene, astıma ve alzheimer gibi bilişsel hastalıklara iyi gelir.
-
16.Tere Tohumu
Tere tohumu sabah aç karnına tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle kilo vermenize yardımcı olur. İçerisinde pek çok vitamin bulunduran tere tohumunun birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Tere tohumu akciğer fonksiyonlarını iyileştirir, solunum yollarına iyi gelir.
- İçerisinde bulunan demir kaynağı sayesinde demir eğilimi artar ve kandaki hemoglobin seviyesini yükseltir.
- Emziren annelerin sütünün çoğalmasına yardımcı olur.
- Adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olur.
Tere Tohumunu Nasıl Tüketmelisiniz?
Tere tohumu tek başına tüketmek zordur. Acı ve kötü bir kokuya sahiptir. Bal, pekmez yoğurt gibi besinlerle tüketilebilir ayrıca salata olarak da tüketebilirsiniz.
-
17.Mercanköşk
Kekik otu ya da güvey otu olarak bilinen mercanköşk nane ailesinin bir üyesi ve zayıflamaya yardımcı bitkidir. Bilimsel adı, Origanum majorana olan mercanköşkün zayıflama haricinde pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Antiseptik ve Antifungal özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler ile bakteri ve virüslere karşı koruma sağlar ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
- Hücre yenileyici özelliği bulunmaktadır. Mercanköşkün bu özelliği ile kanser riskini azaltmanız mümkün.
- Hamilelerin kullanması önerilir. Sütü arttıran özelliği bulunmaktadır.
- Doğal ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Baş ve diş ağrısı başta olmak üzere tüm ağrılara iyi gelir.
- Nane ve limonla beraber kullanıldığında mide bulantısına iyi gelir
- Kolesterol ve kan basıncını düşürür.
- Ruhsal ve sinirsel hastalıklara iyi gelir.
- Sinüzit ve astım gibi üst solunum yollarında meydana gelen rahatsızlıklarında hafifletici bir etki yaratır.
Mercanköşk Nasıl Tüketmelisiniz?
Hem taze hem kurutulmuş hem de toz olarak olarak kullanılabilen mercan köşkünü dilediğiniz her yemekte kullanabilirsiniz. Daha çok çay olarak tüketilen mercanköşkü çorbalara, salatalara ve etlerde kullanabilirsiniz.
-
18.Kinoa
Güney Amerika’da yetiştirilen kinoa protein, vitamin, mineral ve diyet lifi bakımından zengin yenilebilir bir tohumdur. Besin lifi içeren kinoa bu özelliği sayesinde daha az kalori içerir. Zayıflamaya yardımcı kinoa tohumunun pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Demir bakımından zengin olmasıyla, kan değeri düşük olan bireylere iyi gelir.
- İçerdiği A, E vitamini, manganez minerali sayesinde güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kan şekerini daha yavaş yükseltir ve acıkmayı geciktirir.
- Sinir ve kemik yapısının güçlenmesine yardımcı olur.
- Vücutta ödem oluşmasını engeller.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Tokluk hissi verir.
Kinoa Nasıl Tüketmelisiniz?
Protein bakımından zengin olan kinoa içerdiği protein bakımından vejeteryenlar için ideal bir besindir. Ayrıca gluten içermemesi kinoayı çölyak hastalarının da rahatlıkla kullandığı bir besin haline getirir. Kinoayı birçok yemeğin içerisinde kullanabilirsiniz. Çorba, pilav, pizza, ekmek köfte, salata hatta kek,kurabiye ve farklı tatlı çeşitlerinde de kullanmanız mümkün.
-
19.Keten Tohumu
Folik asit, E ve B grubu vitaminleri, kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor mineralleri, omega 3 ve omega 6 ve lif bakımından oldukça zengin olan keten tohumunun hastalıklara pek çok faydası bulunmaktadır. Faydaları;
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Yağların yakılmasını tetikler.
- İçerdiği liften dolayı, bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı önler.
- Serum kolesterolünü düşürür. LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini azaltır
- Kalp hastalıkları riskini azaltır.
- Keten tohumunun östrojenik etki gösteren bileşenleri aynı zamanda menopoz öncesi ve sonrası kadınlarda rahatlatıcı, menopoz sorunlarını azaltıcı etki gösterir.
- Hafıza kaybını engeller, belleği güçlendirerek zihinsel performansı arttırır.
Keten Tohumu Nasıl Tüketmelisiniz?
Keten tohumu günde en fazla 2 tatlı kaşığı olacak şekilde suyla içilebilir, salatalara çorbalara, müslilere ve yoğurda eklenebilir.
-
20.Teff Tohumu
Kuzey Afrika’da bulunan Etiyopya da yetişen, aşk otu diye bilinen bir otun tohumu olan teff küçük taneli bir tahıldır. Pazarlama amacıyla, tohum rengine göre; beyaz, kırmızı/ kahverengi ve karışık renkler olarak üçe ayrılmaktadır ve pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar;
- Özellikle demir yönünden zengin olan Teff yüksek oranda kalsiyum, fosfor, bakır, alüminyum ve baryum içerdiğinden zengin bir mineral deposudur.
- Teff kinoa ve karabuğday gibi gluten içermediği için, glutene duyarlı bireyler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
- Teff kompleks karbonhidrat sınıfında yer alır. Bu özelliğinden dolayı teff in kana karışması zaman almakta ve kan şekerini dengelemektedir. Bu durum şeker hastaları için insülin dengesini oluşturmaktadır.
- Teff, zengin antioksidan içeriği sayesinde vücudu kansere karşı korumada önemli rol oynar.
- Teff doymamış yağ içeriğine sahip olması sebebiyle kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- ABD Ulusal Araştırma Konseyi, buğday ve teff tohumlarını karşılaştırdığında teff tohumunun daha besleyici olduğu görülmüştür, çünkü teff i diğer tahıllardan ayıran en önemli özellik aminoasit yönünden iyi bir besin olamasıdır. Proteinden zengin olması sebebiyle vejeteryan beslenen bireyler için ideal bir besindir.
- Son olarak hormonları dengelemeye yardımcı olan fosfordan zengin teff, menstruasyon, şişkinlik, kramp gibi şikayetleri azaltmaya doğal bir çözüm olarak destek olduğu söylenebilir.
- Teff in bir diğer önemli özelliği de yüksek miktarda lif içeriğine sahip olmasıdır. Yüksek lif içerikli teff kabızlığı önlemekte ve günlük lif gereksinimi tamamlamada yardımcıdır.
Teff Tohumu Nasıl Tüketmelisiniz?
Teff tohumu yaygın olarak kullanımı yoğurt ile beraber tüketilmesidir. Bunun yanında çay olarak tüketilebilir, salatalara ilave edilebilir, haşlayıp salatalara ekleyebilir ve pilavda kullanabilirsiniz.